SEO trendek 2021-ben

Alap SEO Linképítés

8 figyelemre méltó SEO trend 2021-ben

 

A Google évente több ezer alkalommal frissíti keresési algoritmusát. A frissítések többsége túl kicsi ahhoz, hogy észrevegyük őket, bár mindig van néhány nagy frissítés is. Tehát a keresés szabályai folyamatosan változnak, ami a keresőoptimalizálást mozgó célponttá teszi.

 

Kivéve, amikor nem igazán. Ha ismeri a Google frissítéseinek előzményeit, akkor valószínűleg tudja, hogy ezek meglehetősen kiszámítható mintát követnek. A Google apránként egyre jobban találja meg az igazán releváns tartalmat. Ez azt jelenti, hogy egyre nehezebb manipulálni a Google-t fekete-kalap és szürke-kalap SEO taktikával. Ez azt jelenti, hogy a tartalom ma már valójában a király.

 

Szokás szerint ez a tendencia arra készteti az embereket, hogy elgondolkodjanak azon, hogy a SEO továbbra is számít-e, és ebben az évben felerősödtek azok a hangok, amelyek azt állítják, hogy a SEO kifulladt. Én nem mennék ilyen messzire. Igaz, a SEO egyes részeit a digitális marketing más részlegei elnyelik, a SEO egyes részei pedig teljesen elavultak. Ugyanakkor a SEO teljesen új területei jelennek meg, például strukturált adatok és entitások, valamint az egyre összetettebb helyi keresés optimalizálása. Korántsem halt meg, a SEO egyre versenyképesebb, technikásabb és árnyaltabb.

 

Ebben a cikkben áttekintek néhány új SEO trendet – rangsoroló tényezőket, amelyek az elmúlt években megjelentek, és amelyek várhatóan a közeljövőben terebélyesedni fognak:

 

  1. Újdonságként a felhasználói élmény mutatók hatással lesznek a rangsorolásra
  2. A mobil-fókuszú indexelés minden weboldalon elsődleges lesz
  3. A mesterséges intelligencia uralja az összes keresést
  4. Az entitásokat a visszahivatkozásokkal egyenértékűen fogják használni
  5. Az EAT tényezők nagyobb szerepet játszhatnak
  6. A helyi SEO egyre összetettebbé válik
  7. A strukturált adatok elkerülhetetlenné válnak
  8. A Google nagyobb erőfeszítéseket tesz a keresési szándék kielégítésére
SEo and UX heart drawing on blackboard
SEO and UX
  1. Az új felhasználói élmény mutatók hatással lesznek a rangsorolásra

 

2020 májusában a Google bevezette a Core Web Vitals koncepciót – három új mutatót kell hozzáadni ahhoz, ahogyan a Google méri a felhasználói élményt. Mindhárom mutató nagyjából az észlelt oldalsebességről szól: milyen gyorsan töltődik be, milyen hamar válik interaktívvá, és mennyire stabil a betöltéskor.

 

A Google nemrégiben bejelentette, hogy a Core Web Vitals 2021 májusában hivatalos rangsorjellé válik. Amikor ez megtörténik, ezeket a mutatókat inkább a döntetlen eldöntésére, nem pedig erős rangsorolási jelként használják. Tehát, ha például két, azonos tartalmú, hasonló minőségű és tekintélyű oldal van, akkor a felhasználói tapasztalatok mérőszámain múlik, hogy melyiket helyezze magasabbra.

 

Ráadásul a Core Web Vitals minősítésként szolgál azoknak az oldalaknak, amelyek szeretnének megjelenni  a Google legnépszerűbb történeteiben. Korábban csak az AMP-oldalak jelenhettek meg a Top Stories-ban, mert megbízhatóan gyorsak voltak. Most, hogy a Google meg tudja mérni a sebességet a Core Web Vitals használatával, ez a lehetőség minden olyan oldalra kiterjed, amely elég magas optimalizálási ponttal rendelkezik.

 

Végül a Google valamilyen azonosítót fontolgat a keresési eredmények jó felhasználói élménnyel való megjelölésére, hasonlóan ahhoz, ahogy az AMP-oldalakat villám ikon jelöli. Megvalósulás esetén a felhasználók gyors oldalakat találhatnak meg a keresési eredmények között, és valószínűleg előnyben részesítik őket a lassú oldalakkal szemben.

 

A Core Web Vitals a Google webfejlesztőknek szánt tetszőleges számú eszközével mérhető: PageSpeed Insights, Chrome UX Report, Search Console, Chrome DevTools, Lighthouse és Web Vitals Chrome Extension. Ezen eszközök többsége javaslatot fog tenni az egyes mutatók javítására is, ezért érdemes követni a tanácsokat, amíg a pontszámok kielégítővé nem válnak.

 

  1. A mobil-fókuszú indexelés minden weboldalon elsődleges lesz

 

A Google már 2016-ban elkezdett áttérni a webhelyek mobilindexelésére. Ez azt jelenti, hogy a webhelyet a mobil verziója és nem az asztali verziója alapján rangsorolják.

 

Ez eddig meglehetősen lassú folyamat volt. A Google ellenőrizte az egyes webhelyeket, hogy azok készek-e mobileszközökre, és csak akkor váltott át, ha a webhely megfelelt a teszten. Ezenkívül az összes újonnan regisztrált webhelyet alapértelmezés szerint mobilos megjelenés szerint indexelték.

 

Négy évvel később a folyamat majdnem befejeződött, de még mindig vannak olyan régebbi webhelyek, amelyeknek még nem sikerült alkalmazkodniuk a mobil képernyőjéhez. Ezekre a webhelyekre a Google azt mondja, hogy “az elég az elég”, mobilfókuszú indexelést kapnak, függetlenül attól, hogy készek-e rá, vagy sem. Jelenleg az átállást 2021 márciusára tervezik.

 

Hogyan lehet optimalizálni?

 

Ha webhelye továbbra is kitartott a mobiloptimalizálás ellen, akkor a Google készített egy részletes ellenőrzőlistát mindenről, amellyel számolnia kell az átállás során. Ne aggódjon, a munka nagy része általában egyszerűen elvégezhető egy reszponzív témára történő átváltással.

 

  1. A mesterséges intelligencia uralja az összes keresést

 

A 2015-ös RankBrain-től kezdve és 2019-ben a BERT-nél tetőzve a Google hatalmas lépést tett az AI használatában a lekérdezések és a keresési eredmények értelmezése terén egyaránt. A BERT, az elindítása óta eltelt mindössze egy év alatt 10% -ról az összes angol nyelvű lekérdezés közel 100% -ának kezelésére váltott.

 

A BERT hihetetlenül hatékonynak bizonyult a lekérdezés pontos szándékának azonosításában. Megoldhatja a lexikális kétértelműséget, megtanulhat új szavakat, kijavíthatja a helyesírási hibákat, megtalálhatja a szinonimákat és figyelembe veheti a korábban figyelmen kívül hagyott leállítási szavakat. Íme csak egy példa arra, hogy a BERT hogyan javította a keresési eredményeket a félig relevánsról a teljes találatra:

 

A BERT az úgynevezett átjárási indexelésért felelős algoritmus is. Képes lehúzni egy releváns szöveget egy lényegében irreleváns oldalról:

 

Az AI továbbá segít a Google-nak megtalálni a releváns videódarabokat és azonosítani a dalokat a dúdolásból, sok más lehetetlennek tűnő dolog mellett.

 

Most, hogy a BERT mélyen megérti a természetes nyelvet, az általunk közzétett tartalom nem igényel akkora beavatkozást a SEO-tól. Átkapcsolhatunk a keresőmotorokra optimalizált írásról a tényleges felhasználóknak szóló írására, ami kevesebb furcsán elhelyezett kulcsszót jelent, nem gyakorol ránk nyomást közeli kulcsszóváltozatok beiktatására, és nagyobb szabadságot ad a jó írási szokások gyakorlására, ha van rá igényünk.

 

  1. Az entitásokat a visszahivatkozásokkal egyenértékűen fogják használni

 

A mai napig a Google tudás grafikonja több mint 5 milliárd entitást és 500 milliárd entitás tulajdonságot gyűjtött össze. Ami nem is olyan sok, tekintve, hogy az entitások nemcsak figyelemre méltó emberek, hanem könyvek, dalok, filmek, társaságok, koncepciók is – szó szerint bármi.

 

Ami még fontosabb, hogy a Google most már rendelkezik a technológiával, hogy önállóan felfedezze az új entitásokat (ne csak kölcsönönözze őket a Wikipédiából). Az AI segítségével követi az ismert entitások körüli szövegkörnyezetet, és megvizsgálja hogy ezek vezetnek-e újakhoz. Ezeket az új entitásokat a régiekhez kapcsolódóan naplózzák. Túlegyszerűsítés, de alapvetően ez így működik.

 

Tehát ahelyett, hogy a visszalinkeléssel összekapcsolt oldalakból állna a web, a Google hamarosan létrehozza a viszonylataikkal összekapcsolt entitások hálóját – mi voltaképpen a valós világ modellje. Ez a modell megmondja a Google-nak, hogy mely cégek megbízhatóak, mely szerzők szakértők, és milyen tartalom érdemel valóban magasabb rangot.

 

Jó kiindulópont lehet az egyik legutóbbi bejegyzésünk az entitásokról – mik azok, miként használtuk őket, és mit tehetünk annak érdekében, hogy hasznosítsuk őket a SEO-hoz. Megpróbálhatjuk, hogy felépítünk egy entitást a márkából (kifejezett szintaxissal és gyakori említésekkel), továbbá a GMB-profil lekérdezést strukturált adatok felhasználásával és a releváns entitások kutatásával, amelyeket aztán megemlítünk a tartalomban. Lényegében nagyon hasonlít ahhoz, amit régen a visszalinkelésekkel és a kulcsszavakkal tettünk, kivéve hogy egy kicsit bonyolultabb.

 

  1. Google EAT
    Google EAT

    Az EAT tényezők nagyobb szerepet játszhatnak

 

A szakértelem, a tekintély és a megbízhatóság (angol EAT) tényezők ellentmondásos témák a SEO közösségben. Egyesek szerint az EAT rangsoroló jel, mások azt állítják, hogy a Google semmiképpen sem képes algoritmusával mérni az EAT-ot.

 

Igazság szerint a Google valószínűleg nem tud közvetlenül válaszolni az EAT sok kérdésére. Nem tudja ellenőrizni, hogy az információk tudományosan pontosak-e, vagy a szerző valóban szakértő-e. De a Google továbbra is ellenőrizheti a közvetett EAT jeleket. Például, ha az oldal megemlíti a témához társított összes megfelelő entitást, akkor valószínűleg pontos. Ha a szerző neve jól megalapozott az interneten, más tematikailag hasonló platformokkal és profilokkal társul, akkor a szerző valószínűleg szakértő.

 

Ezek a képességek napról napra javulnak. Az AI és az egyre növekvő tudásgrafikon segítségével nyugodtan feltételezhető, hogy a Google hamarosan képes lesz magabiztosan mérni az EAT-ot. Ami egyre sürgetőbb kérdés, tekintve a spam, az összeesküvés-elméletek és az álhírek elterjedtségét.

 

Ne aggódjunk, nem csak entitásokról és mesterséges intelligenciáról van szó. Valójában a közvetett EAT jelek közül sok meglehetősen ismerős és könnyen kimutatható. A jó öreg visszahivatkozások még mindig a tekintély jelét jelentik. A biztonságos protokoll továbbra is a megbízhatóság jele, csakúgy, mint a jó felhasználói élmény. Nézzük meg ezt az útmutatót az EAT-jelek bemutatásának elérhetőbb módjairól.

 

  1. A helyi SEO egyre összetettebbé válik

 

Nem is olyan régen a Google a helyi vállalkozásokat javasolta a kereső földrajzi közelsége alapján. Az elmúlt néhány évben azonban azt tapasztaltuk, hogy a Google eltávolodik a közelségi tényezőtől, és lassan fokozza a minőségre és relevanciára való támaszkodását. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozásoknak van némi mozgástere a helyi rangsor befolyásolásakor.

 

A Google pedig szívesen szállítja az eszközöket. A Google Cégem (GMB) folyamatosan új funkciókat ad hozzá az adatlapjainkhoz. A vállalkozások most közzétehetnek bejegyzéseket, válaszolhatnak a kérdésekre, termékeket és szolgáltatásokat adhatnak hozzá, foglalásokat kínálhatnak és üzenetküldést állíthatnak be – mindezt a listázásukon. Valójában a felsorolás már annyira fejlett, hogy a keresőknek alig kell felkeresniük a tényleges webhelyeket.

 

A COVID-19 megjelenésével a Google gyorsan felszerelte a GMB listákat még több lehetőséggel. Jelölheti vállalkozását ideiglenesen bezárva, hozzáadhat alternatív munkaidőt, adományokat gyűjthet, ajándékkártyákat értékesíthet, és speciális attribútumokat aktiválhat a biztonsági intézkedések közzétételére:

Érdekes pandémiával kapcsolatos frissítés volt, hogy a Google engedélyezte a távegészségügyi szolgáltatások listázását a GMB-n, míg korábban egyetlen online vállalkozás sem tudott regisztrálni. A SEO közösség egy része úgy látja, hogy ez egy szélesebb körű politikai változás lehetséges kezdete.

 

A legjobb, amit tehet a helyi SEO érdekében, ha optimalizálja a GMB listáját. Úgy bánjon vele, mintha ez lenne a második webhelye, fedezze fel annak összes funkcióját (bejegyzések, kérdések és válaszok, attribútumok stb.), És gondosan figyelje a kapott véleményezéseket.

 

  1. A strukturált adatok elkerülhetetlenné válnak

 

A strukturált adatok nem éppen új trend – évek óta beszélünk róla. Annak ellenére, hogy fontossága folyamatosan növekszik, a strukturált adatok még nem széles körben elfogadott SEO taktikák.

 

A strukturált adatok legközvetlenebb alkalmazása a tartalmas kivonatok létrehozása, amelyek elengedhetetlenek, ha rangsorolni akarunk például recepteket vagy hírcikkeket:

 

A strukturált adatok másik alkalmazása a helyi SEO-hoz való felhasználás. Van egyfajta séma, az úgynevezett „helyi vállalkozás”, amely lehetővé teszi a vállalat, a cím és a legfontosabb elérhetőségek megadását. Miután alkalmazta a webhelyén, a helyi séma megmondja a Google-nak, hogy hol van a vállalkozása, és javítja annak esélyét, hogy megjelenjen a helyi keresési eredmények között.

 

Végül a strukturált adatok segítenek entitások létrehozásában. Annak ellenére, hogy a Google mostantól ki tudja vonni az entitásokat strukturálatlan adatokból, felgyorsíthatjuk a folyamtot strukturált adatok betáplálásával a fontos helyek, emberek és vállalatok megjelölésére.

 

Hogyan lehet optimalizálni

 

A strukturált adatok eljárás úgy hangzik, mintha túl bonyolult lenne ahhoz, hogy önállóan próbálkozzunk, de valójában nem az. Csak néhány HTML-t kell hozzáadni bizonyos tartalmainkhoz. Megtehetjük ezt manuálisan, vagy használhatjuk a Strukturált Adatjelölő Segédet (Structured Data Markup Helper). További információk a strukturált adatokkal foglalkozó útmutatónkban.

 

  1. A Google nagyobb erőfeszítéseket tesz a keresési szándék kielégítésére

 

A BERT-nek köszönhetően a Google mostantól nemcsak oldalakat, hanem apró oldalrészleteket is lekérhet – hogy kielégítse a kereső pontos igényét. Például, ha tudni akarom, hogy az elefántok képesek-e ugrani, akkor a Google behívja a pontos bekezdést válaszolva a kérdésemre, és nekem nem kell végigolvasnom, vagy akár meglátogatnom az oldalt.

 

És ha tudni akarom, hogyan kell élezni a kést, a Google kihagyja az oktatóanyag érdektelenebb részeit, és ehelyett felajánlja, hogy nézzem meg az eljárást:

 

Ez azon felül, hogy változatos és gazdag válaszokat nyújt, tudásgráf panelekkel, listákkal és táblázatokkal szolgál:

 

A SEO szempontjából azt jelenti, hogy egyre több kérdésre válaszolunk a kezdőpozícióból, és a sebesség is felgyorsul, most, amikor a BERT teljes hozzáférést kapott a kereséshez.

 

Hogyan lehet optimalizálni

 

Készítse el tartalmát egy kiemelt részletet szem előtt tartva. Használjon párhuzamos szintaxist a címsorokhoz – a Google listákká alakíthatja őket. Adjon hozzá GYIK sémát az oldalaihoz – a Google felhasználhatja őket kérdésszerű lekérdezésekhez. Jelölje meg a YouTube-videók kulcsfontosságú pillanatait – a Google a videóinak kisebb szegmenseit jelenítheti meg, hogy megválaszolja a nagyon speciális kérdéseket.

 

Záró gondolatok

 

Úgy tűnik, hogy a SEO inkább segítő szerepet tölt be. A múltban a SEO volt a fő mozgatóerő, és felhasználhattuk egy oldal rangsorolására, függetlenül attól, hogy valóban jó-e vagy sem. Ma mindenképpen előbb nagyszerű tartalommal kell rendelkeznünk, majd a SEO használatával győződjünk meg arról, hogy a Google tudomásul veszi. A továbbiakban ez a munka egyre összetettebbé válik, különösen azért, mert a tartalmas elemek egyre gyakoribbá válnak a SERP-ben (keresőmotor által talált oldalak), és sokkal fontosabbá válik a szerepeltetés, mint a rangsorolás.

 

Google SEO title
Google SEO title

 

Előző Előző
Újabb Újabb