Youtube és tartalommarketing

Youtube content

A Youtube sikeres használata a tartalommarketinghez

Fontosabbá válhat márkája vagy vállalata számára, hogy szerepeljen a YouTube-on, mint hogy a tévében hirdessék. Egyesek számára ez a nap már elérkezett. A comScore 2011 augusztusi adatai azt mutatták, hogy a YouTube-ot használják az összes internetes keresés 14% -ára.

A YouTube még olyan karriert is elindított, mint például a nagyszerű Jenna Marblesé, akinek YouTube-csatornáján több mint 13 millió feliratkozó van. Jenna sok videót töltött fel, amelyek több tízmillió megtekintéssel rendelkeznek, például:

  • “Hogyan Hitessük el Emberekkel, hogy Jól Nézünk Ki” (58+ millió megtekintés)
  • “Hogyan Kerüljük el a Beszélgetéseket Bizonyos Emberekkel” (33+ millió megtekintés)
  • “Ezt Csinálják a Lányok a Kocsijukban” (33+ millió megtekintés)

A YouTube nemzetközi hírnevet szerzett olyan korábban ismeretlen zenészeknek is, mint Justin Bieber, aki a YouTube-on indult el, vagy a Sick Puppies, egy zenekar, amelyet az inspiráló Free Hugs videójuk népszerűsített az All the Same dalukhoz, amely jelenleg több mint 75 millió megtekintéssel rendelkezik.

Aztán ott vannak a kereskedelmi szervezetek rendkívül sikeres kampányai, például a Blendtec Will It Blend? sorozat, amelyre korábban hivatkoztunk ebben a fejezetben. Ez egy ragyogó példaként szolgáló videósorozat a különféle háztartási tárgyak – beleértve a üveggolyókat, fogantyúkat, sőt az iPodokat is – Blendtec turmixgépen történő ledarálásáról.

A Blendtec nem az egyetlen cég, amely sikert aratott a YouTube-on. A WestJet nagyon sikeres volt a „WestJet Christmas Miracle: Real-Time Giving” című videójával. Ebben a videóban az embereket lefilmezték aközben, hogy karácsonyi kívánságaikat osztottak meg a Mikulással a repülőtéren egy videóhíváson keresztül. Amíg az utasok járatukon voltak, a WestJet alkalmazottai az üzletekbe rohantak, hogy megvásárolják az összes kért ajándékot. Miután az utasok leszálltak, és utat nyitottak a poggyászfelvételhez, látták, hogy a szalagon érkező csomagok ajándékok voltak. Kinyitották ajándékaikat, és csodálkozásukra megtalálták azt, amit pár órával előtte kértek a Mikulástól. A reakcióikat is levideózták, és az így kapott videó több mint 33 millió megtekintést kapott.

A YouTube marketing másik csodálatos példája a Vat19.com online kiskereskedő. Termékvideói rendkívül minőségiek és jól integrálódnak a vállalat termékkatalógusába. Például az ötkilós gumimacit muszáj mindenkinek látnia kell. A Vat19 csatornájának több mint 850 000 feliratkozója van, több mint 440 millió megtekintéssel a videóin.

A YouTube-ot hatékonyan alkalmazták a márkák hírnévenék károsodása ellen is. Például a JetBlue Airlines vezérigazgatója és alapítója egy bocsánatkérő videót tett közzé a YouTube-on egy Valentin-napi téli viharesemény után – amelyet a nézőközönség kellemesen fogadott.

Az egyik olyan termék, amely kiváló márkanév-elismerést kapott a YouTube-tól, a Smirnoff ‘Raw Tea’ volt. Smirnoff zenei videót készített „Tea Partay” néven, amelyben elegáns magániskolázott fiatalok karakterei rappeltek.

A legnépszerűbb YouTube-promóciókkal az a probléma, hogy a YouTube kapja meg a linkeket, és az eredeti webhely általában nem. Ez azt jelenti, hogy a keresőmotor láthatóságának előnyei általában nem kerülnek át a vállalat weboldalára.

A kampány ügyes lebonyolításakor a YouTube még saját webhely létrehozása vagy a fő webhelyen tárolt videók elhelyezése nélkül is sokat kínál a márka láthatóságát tekintve. Ez nem csak egy nagyszerű videó közzétételét jelenti; a marketingszakembereknek azt is tudniuk kell, hogyan lehet kihasználni az oldal társadalmi jellegét, hogy ismerősöket gyűjtsenek és az emberek feliratkozzanak a tartalmukra.

Használjon bőségesen címkéket a videóin (természetesen biztosítva, hogy a címkék relevánsak legyenek a tartalom szempontjából), használjon mellékneveket, hogy a videóit jobban láthassák azok az embereknek, akik a hangulatuk alapján keresnek. Rendelkezzen néhány kategórialeíró címkével (szem előtt tartva, hogy a YouTube alapértelmezett keresési beállításai: Videók, Relevancia és Minden kategóriákba esnek), hogy a cím és leírás illeszkedjen a legfontosabb címkékhez, és ne használjon természetes nyelvű kifejezéseket vagy pazarolja a címke helyet az ilyen szavakra, hogy “és” és “hogy”. További tippek: www.profitonline.hu
Ne féljen belevágni, még akkor sem, ha szerény és kevés költségvetés áll mögötte. Nem fog eljutni sehova, ha nem kísérletezik a közeggel.

Szinte Romulus Loránd – Digital marketing strategist és SEO szakértő. Szakterületei a keresőoptimalizálás, Marketing stratégiák kidolgozása, PPC kampány tervezés és a E-mail Marketing. Ügyfelei között van több Nemzetközi márka és sok-sok magyar is, nagy hazai webshopok specialistája. Rendezvényszervezői múltja miatt sok Prémium rendezvényben is részt vesz. Teljes Online és Offline marketing kampányok specialistája.

 

 

Előző Előző
Újabb Újabb